Επαναστάσεις

12,00 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη το βιβλίο του Ματιέ Πιγκάς με τίτλο «Επαναστάσεις», σε μετάφραση Δημήτρη Μητρόπουλου.

 

Συγγραφέας: Ματιέ ΠιγκάςΔιαστάσεις: 13,5 x 20,5 cmΣελίδες: 220Επιμέλεια: Λητώ ΑνδρέουΜεταφραστής: Δημήτρης Μητρόπουλος ISBN: 978-960-9513-20-3 Κατηγορία:

Τακτικός επισκέπτης της Αθήνας από το 2010, ο ψιλόλιγνος Ματιέ Πιγκάς είναι διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος της τράπεζας Lazard. Είναι επίσης φιλέλληνας, αλλά κυρίως είναι ένας προοδευτικός Ευρωπαϊστής. Και γνωρίζει τα μυστικά της Κρίσης από μέσα. Η Lazard συμβούλευσε τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων τριών ετών στο χειρισμό και τελικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως βοήθησε και την Αργεντινή προ δεκαετίας…

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει ο έλληνας αναγνώστης για την Κρίση, είναι οι Επαναστάσεις. Ο Πιγκάς, ο «κόκκινος τραπεζίτης» όπως τον αποκαλούν στο Παρίσι, όπου, ως ιδιώτης, είναι συνιδιοκτήτης της ανανεωμένης εφημερίδας “Le Monde”, φωτίζει τα αδιέξοδα του ευρωπαϊκού μοντέλου, υποδεικνύοντας τα σφάλματα που έγιναν τα προηγούμενα δέκα χρόνια και προειδοποιώντας για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν τα δέκα χρόνια που έρχονται. Συνδέει, σε απλή γλώσσα, την πολιτική και την κοινωνία, το χάσμα των γενεών, καθώς και την αναπόφευκτη σύγκρουση ανάμεσα σε εργαζόμενους και ραντιέρηδες η οποία βρίσκεται στη βάση του σύγχρονου καπιταλισμού.

Το γρήγορο συμπέρασμα είναι ότι, ναι, μπορεί να υπάρξει προοδευτική πολιτική της αγοράς. Και ότι η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίζει με την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτό προϋποθέτει, βεβαίως, επαναστάσεις.

Ένα βιβλίο γεμάτο οξυγόνο, που αποτελεί αντίδοτο στην ασφυξία της εποχής μας…